Alkolün Promil Etkisi Kaç Saatte Düşer?
Promil etkisi, alkollü içeceklerin tüketildiği zamanlarda kendisini gösterir. İçecekteki alkolün bir bölümünün kana karışması ile kandaki alkol oranı da buna bağlı olarak artış gösterir. Özellikle de trafikteki polislerin yanlarında kullandıkları nefes cihazları ya da kan testleri aracılığıyla ölçülen promil, kişinin ne kadar alkol tükettiğini ortaya çıkarır.
Kandaki alkol oranı alkollü içeceklerin kullanılmasıyla artışa geçer. Bu oran tüketilen alkollü içeceğin miktarına bağlı olarak promil seviyesinin yükselmesine sebebiyet verir. Alkol tüketiminin sonlandırılması ile alkol oranı da belirli bir zaman sonunda azalmaya başlar.
Bir takım basit uygulamalar yardımı ile bu süreci hızlandırmak mümkün olabilir. Yine de bu uygulamaları gerçekleştirmeden önce promil etkisi yok olmasına bağlı olarak bazı unsurların etkili olduğunun unutulmaması şarttır.
Cinsiyet: Kadınlara göre erkekler, alkolü vücutlarından daha hızlı atarlar. Bazı istisnalar haricinde bu durum normal şartlarında değişkenlik göstermez.
Kilo: Kilolu olan kişilerde alkolü metabolizma etme ve kandan dışarı atma hızları daha yüksektir. Fakat bu durum sadece sağlıklı bireyler için geçerlidir.
Metabolizma Hızı: her insanın metabolizma hızı birbirinden farklıdır. Bazılarının metabolizmaları daha hızlı çalışırken bu tür kişilerde alkol kandan daha hızlı dışarıya atılır.
Promil etkisi üzerinden farklı faktörler her insandan insana değişiklik gösterir. Bu gibi faktörlere ek olarak da bazı basit uygulamalar sayesinde alkolünden kandan hızlı bir şekilde dışarıya atılması mümkündür.
İçindekiler
Promil Etkisini Azaltan Faktörler
1. Su Tüketimi
Promil etkisinin geçmesi açısından alkolün öncelikle metabolizma edilerek vücuttan dışarıya atılması gereklidir. Bu atım işlemi de böbrekler sayesinde gerçekleştirilebilir. Su tüketimi ile beraber alkolün kandan atılma hızı belirli bir noktaya kadar yardımı olabilir.
2. Dinlenmek
Dinlenmek, metabolizmanın rahat çalışabilmesi açısından önemlidir. Kandaki alkol miktarının karaciğer üzerinden metabolizma edilmesi ve hemen sonrasında dışarıya atılması bu süreci hızlandırmaya yardımcıdır.
3. Egzersiz Yapmak
Kandaki alkol oranının azaltılabilmesine en iyi yardımcı hafif egzersizler yapmaktır. Egzersizle birlikte kan akışı daha da hızlanırken bu metabolizmanın da hızlı çalışmasına sebep olacağından alkolün dışarı atılması süreci de kısalacaktır.
4. Kahve ve Çay Tüketimi
Kahve ve çay tüketmek, promil etkisinin geçmesine sıvı anlamda yardımcı olacaktır. Bu içeceklerin içerisindeki kafein benzeri maddeler, bireylerde oluşan sarhoşluk etkisinin azalmasına ya da maskelenmesi sebep olabilir. Yinede öncelikli olarak kahve tavsiye edilir.
5. Antioksidanlar
C vitamini ve buna bağlı olarak benzeri türdeki antioksidanlar, karaciğerin çok daha rahat çalışmasını sağlamaktadır. Karaciğerde bu sayede kandaki alkolü daha hızlı parçalayarak bunu metebolize ederek dışarıya atar. Bu zaman zarfında portakal suyu ya da C vitamini meyvelerin suyunu tüketmek yararlı olacaktır.
6. Zaman
Promil etkisinin geçmesi için en önemli ilaç zamandır. Dinlenmek ve belirli bir süre beklemek, karaciğere ulaşan alkolün parçalanmasına neden olur.
Alkolün Promil Etkisi Ne Zaman Geçer?
Alkolün pormil etkisi alınan alkol miktarı ve kişinin metabolizmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bir başka deyişle her alkol tüketen için şartlar kesinlikle eşit değildir. Sağlıklı bir kişide kandaki alkol miktarı her 1 saatte 0,15 ila 0,20 promil oranında düşer.
Alkol tüketiminin sonrasında promil etkisinin tamamen ortadan kaybolması 2 ila 8 saat arası kadardır.
Leave a Comment