Birayla Antibiyotik

Birayla Antibiyotik İçilir mi?

Birayla antibiyotik kullanımı bazı çevreler tarafından her ne kadar teşvik edilse de bu konuda mutlaka doktorunuza…

Birayla antibiyotik bir bağın olduğu bir kısım tarafından halen daha destek görse de her dönemde sık sık gündemdeki yerini almayı başarır. İçerisindeki maddeler sebebiyle antibiyotik etkisine sahip olduğu düşünülen biranın zaman zaman enfeksiyonlara karşı da belirli bir oranda koruma sağladığı söylenir. Yine de tüm bu söylemler ışığında bira kesinlikle tek başına antibiyotik olarak kullanılabilecek bir madde değildir.

Biranın antibiyotik etkisi olduğu çevresel faktörler baz alındığında bazı şartlarda doğru çıksa da dikkatli olunmasında fayda vardır. Herhangi bir hastalık nezdinde de doktorunuz tarafından verilen reçete doğrultusunda antibiyotik ilaçları kullanırken de yanında bira kullanıp kullanılamayacağı konusunda mutlaka doktorunuza danışmasınız gereklidir.

Biranın Antibiyotik Etkisi

Biranın antibiyotik etkisi denildiğinde bunun en net belirtisi içeriğinde yer alan maddeler olduğu söylenebilir. Bunun yanında doğada bulunan bu türden pek çok maddede de buna rastlamak mümkündür. Ancak bu etkilerin sınırlı olduğu dikkate alındığında enfeksiyonlar ya da bakteriyel hastalıkların tedavisinde birebir sonuç alınması pek olası değildir.

Bira özellikle de şerbetçi otu sebebiyle bu etkiyi gösterir. Ancak söz konusu bu etki tüm enfeksiyonlar için değil aksine sadece belirli enfeksiyonlar için sonuç vermektedir. Bunun en başında da idrar yolları rahatsızlıkları gelir. Tüketilen bir bira, hızlı şekilde idrar yollarına alındığından buradan da dışarı atılır. Yani idrar yolları enfeksiyonu olarak da bilinen İYE’nin tedavisinde biranın etkisi tartışılmazdır.

Şerbetçi otu, belirli bakterilere karşı da etkilidir. Bu etki her ne kadar sınırlı olsa da biranın içerisindeki kendine has aroması ve tadı, idrar yollarını doğrudan temizler. Fakat ciddi enfeksiyonlar için biranın tedavi edici bir özelliği olduğu da asla düşünülmemelidir.

Birayla Antibiyotik

Bira Neden Antibiyotik Özelliği Gösterir?

Biranın içeriğinde yer alan malt ve şerbetçi otu gibi maddeler, antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikler taşır. Bu nedenle de birada antibiyotik etkisi bulunur.

Şerbetçi Otu: Antibakteriyel özelliği yüksek bit seviyede olan bu madde, biranın en önemli bileşenlerindendir. İçeriğindeki lupulon ve humulon gibi bileşikler sayesinde insan sağlığı için zararlı olabilecek bazı bakterilerin çoğalmasını engeller.

Maya: Mayalanma sonucunda oluşan bir ürün olan bira, prebiyotik etkiye sahiptir. Bununla birlikte bağırsak florasını doğrudan etkileyerek bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi antibiyotik etkisi gösterir.

Alkol: Biradaki alkol oranı bazı mikroorganizmaların ölmesini sağlar. Özellikle de idrar yollarındaki bakterilerin yol edilmesine yardımcı olarak bu rahatsızlığın minimum düzeyde atlatılmasının yolunu açar.

OKUMADAN GEÇME  Evde Yapılabilecek Pratik Rakı Mezeleri

Birayla Antibiyotik Kullanımı

Bira her ne kadar antibakteriyel özelliklere sahip maddeler içerse de kesinlikle tek başına birayla antibiyotik içilmemelidir. Dolayısıyla da enfeksiyon tedavileri için mutlaka doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmakta fayda vardır.

Antibiyotik tedavisini bira ile desteklemek göze hoş görünse de bunun da kendi içerisinde bazı riskleri bulunur. Bazı antibiyotikleri doğrudan etkilediği için antibiyotik tedavilerinde biradan uzak durulması doğru bir adım olacaktır.

Kişilerin hastalık dönemlerinde de biranın karaciğere ekstra yük bindirdiği söylenir. Sağlıklı zamanlarda keyif alınan bir içecek olan biranın hastalık süreçlerinde kullanılmaması konusunda tavsiyeler ilk sırada yer alır.

Post navigation

Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir