Rakıya Su Katınca Neden Beyazlar?
Rakı, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olup üzümün damıtılmasıyla elde edilen bir alkol çeşididir. Suma ile anason tohumlarını içeren rakı, normal şartlarda şeffaf olarak görünse de belirli oranlar çerçevesinde seyreltilerek içerisine su ilave edildiğinde beyaz bir renge bürünür. Bu değişim de “Ouzo Efekti” olarak isimlendirilir.
Ouzo Efekti denilen şey üç ya da daha fazla bileşen içeren ve pek çok sıvı sisteminde görülen fiziksel bir olaydan ibarettir. Türkiye’de de bilinen adıyla rakı; anason yağı, su ve alkol olmak üzere üç bileşenden oluşmaktadır.
Alkol ile anason yağından oluşan rakıya seyreltilmek üzere su eklendiğinde alkol suda çözünmekte ve bununla birlikte de suda çözünemeyen anason yağı çok küçük damlacıklara bölünmektedir. Bu ufak damlacıklarda ışığı yansıtmakta ve rakının süt gibi beyaz renk almasına sebep olmaktadır.
Rakıya Su Konursa Neden Beyazlar?
Rakının kokusu anason yağıdır. Genel anlamda yüzde 40 ila 45 alkol oranına sahip olan rakının geride kalan kısmı sudur. Bunun dışında da belirli bir miktarda anason yağı ilave edilir. Rakının içerisine su konulduğunda alkol oranı hızla düştüğünden anason yağının içerisindeki pigmentler aktifleşerek içkiye beyaz bir renk verir. Bu durumda alkol oranı ne kadar az olursa rakının renginin de o kadar beyaz olmasının nedeni de tam olarak budur.
Leave a Comment